Właściwości lecznicze i zastosowanie majeranku

Majeranek jest bardzo powszechną aromatyczną rośliną, która swoje korzenie posiada w Egipcie oraz Arabii. Ze względu na swój wygląd jest często mylony z oregano. Majeranek można dziś nabyć pod różnymi postaciami: jako suszone zioło do parzenia, olejek lub żywy w doniczce.

WŁAŚCIWOŚCI MAJERANKU

Majeranek posiada właściwości antyoksydacyjne (zabija wolne wodniki, które odpowiedzialne są za powstawanie nowotworów). Dodatkowo z zielu majeranku znajdziemy duże stężenie witaminy A oraz C a także sporo wapnia oraz żelaza. Regularnie spożywany jest znakomitym uzupełnieniem zdrowej diety.

Majeranek suszony
Kliknij i zamów teraz!

Właściwości lecznicze majeranku docenią osoby borykające się z problemami gastrycznymi, ponieważ ułatwia on trawienie, zwalcza mdłości oraz reguluje wypróżnianie. Świetnie sprawdzi się w walce z bolesnymi skurczami brzucha, ma działanie przeciwinfekcyjne. Co więcej majeranek to znakomita broń w walce przeciwko najbardziej popularnym chorobom: grypą oraz przeziębieniem. Dodatkowo może poradzić sobie z delikatnym zatruciem pokarmowym.

Majeranek można również stosować podczas stanów zapalnych, głównie zębów, mięśni oraz stawów. Zbawienne właściwości tej rośliny docenią również osoby chorujące na astmę. Napar z majeranku warto również stosować w przypadku zapalenia oskrzeli, ponieważ posiada właściwości redukujące flegmę oraz ułatwia odksztuszanie.

Majeranek często jest stosowany do sporządzania specjalnych naparów – liście należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie do naparu zostaną uwolnione substancje wspomagające nasze zdrowie. Z majeranku można również otrzymać olejek, który ma właściwości rozluźniające.