Szałwia lekarska – właściwości i zastosowanie

Szałwia lekarska jest rośliną leczniczą znaną od zarania dziejów. Już w starożytności korzystano z jej właściwości, niektórzy twierdzili też, iż jest to roślina magiczna. Niegdyś Rzymianie oraz Grecy używali szałwii m.in. na leczenie problemów z pamięcią czy wzrokiem. Miała też ona leczyć popularne w tamtych czasach ukąszenia węży. Szałwia była też uznawanym lekiem na zbicie gorączki, przeziębienie czy padaczkę. Leczyła również wątrobę i zapobiegała zaparciom. Dodatkowo była wymieniana wśród afrodyzjaków. Twierdzono również, iż roślina ta zapewnia dłuższy żywot.

O działaniu szałwii mówi już sama nazwa, po łacinie brzmi ona Salvia officinalis (salvia znaczy „leczyć”, „ratować”).

Wiele zastosowań, które niegdyś przypisywano tej roślinie znalazło swoje pokrycie we współczesności. Warto wiedzieć, że w liściach szałwii znajdziemy olej lotny składający się z pinenu, kamfory, tujonu i cyneolu. W roślinie tej znajdziemy także witaminy z grupy B, A oraz C, witaminy PP, kwasy organiczne, gorycze, garbniki czy flawonoidy. Znajdziemy w niej żelazo, magnez, sód, potas oraz cynk. To wszystko działa zbawiennie na nasz organizm.

Współcześnie szałwię bardzo często stosuje się w leczeniu problemów trawiennych. Garbniki, gorycz i związki żywicowe bardzo pozytywnie wpływają na nasz układ trawienny. Wypicie naparu z szałwii z samego rana powoduje, że wydziela się żółć oraz sok żołądkowy, łatwiej przyswajają się pokarmy. Jako, że szałwia ma też właściwości rozkurczowe, pomaga również w leczeniu wzdęć czy niestrawności. Roślina ta zalecana jest też diabetykom, bowiem obniża poziom cukru we krwi oraz niejadkom, gdyż pobudza apetyt.

Szałwia lekarska
Kliknij i zamów!

Picie szałwii powoduje także mniejsze pocenie się w nocy. Roślina ta zalecana jest m.in. osobom chorującym na gruźlicę. To nie koniec jej zalet. Napar z szałwii zalecany jest to płukania jamy ustnej i gardła, zwalcza problemy z dziąsłami, ma działanie bakteriobójcze. Roślina ta pomaga też w leczeniu niezbyt dobrze gojących się ran, schorzeniach skórnych itp. Przeciwdziała również biegunce.

Po szałwię powinny także sięgać panie mające menopauzę, dzięki tej roślinie znacznie łatwiej będzie im bowiem przejść ten trudny okres dla nich i ich organizmu.

Uważać z szałwią powinny jednak matki karmiące, bowiem ta roślina zmniejsza laktację (może nawet doprowadzić do jej całkowitego zaniknięcia).

Szałwia zawiera też olejki eteryczne, dlatego jest chętnie stosowana w przemyśle kosmetycznym.

Należy pamiętać, że w kulinariach szałwia świetnie łączy się z daniami zawierającymi groch, pomidory czy kapustę. W kuchni polskiej jest stosowana sporadycznie, jednak często możemy ją znaleźć we włoskich przepisach. Trzeba mieć świadomość, że powinno się jej używać w miarę oszczędnie, gdyż ma dość intensywny, gorzkawy smak.