Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Herbata z pokrzywy to jeden z wielu naturalnych antybiotyków o szerokim wachlarzu zastosowań. Jej ogromny potencjał znano już przed wiekami, ale to obecnie przeżywa swój prawdziwy renesans, dzięki udowodnionym właściwościom leczniczym. Niegdyś, w wielu domach, pokrzywa była stosowana jako składnik zup albo dodawana do pokarmu dla zwierząt. Dziś, pijemy herbatę, gdy nasz organizm jest osłabiony i zmęczony. Warto jednak spożywać ją profilaktycznie, ponieważ pokrzywa, jako źródło wielu witamin, stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Herbata z pokrzywy nie ma właściwości pobudzających, dlatego można ją pić o każdej porze dnia. Ponadto, picie naparu z pokrzywy jest doskonałym sposobem na zwalczenie stresu i niepokoju. W celu przygotowania zdrowego i smacznego napoju, zioła należy zalać wrzącą wodą i pozwolić na wydobycie pożądanego aromatu i pełnej mocy właściwości.

okrzywa suszona
Sprawdź cenę i zamów!

Dlaczego warto pić herbatę z pokrzywy?

Pokrzywa jest kopalnią minerałów, które poprawiają stan naszego zdrowia. Znana jest z działania moczopędnego, doceniają ją osoby cierpiące na kamicę nerkową oraz dbające o zgrabną sylwetkę, zmniejszając opuchlizny i obrzęki. Stanowi doskonałe uzupełnienie diety młodych mam, które po porodzie borykają się z nadmiarem kilogramów. Przyspiesza również produkcję mleka, więc mamy z problemami z laktacją, mogą pić herbatę z pokrzywy bez strachu o zdrowie dziecka. Herbata z pokrzywy regeneruje organizm, walczy z drobnoustrojami wzmacniając nasza odporność, jest zbawienna w problemach z układem krążenia, skutecznie obniża poziom cukru we krwi oraz usprawnia pracę jelit i zapobiega wrzodom żołądka Oczyszcza z toksyn, pomagając w pozbyciu się nieestetycznych wyprysków. Tonik sporządzony z naparu służy cerze tłustej i trądzikowej. Płukanka pokrzywowa odbudowuje strukturę włosa wzmacniając cebuilki, niweluje wypadanie włosów i pomaga w leczeniu łupieżu.