Płatki kwiatu słonecznika – właściwości i zastosowanie

Słonecznik jest bardzo popularną rośliną w Polsce. Wiele osób wykorzystuje pestki słonecznika, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z leczniczych właściwości kwiatów tej rośliny. O ile duże żółte kwiaty znajdujące się wokół koszyczka często pełnią w domach funkcję ozdobną, o tyle warto wiedzieć, że nie jest to jedyna funkcja jaką mogą pełnić.

Już w XVIII wytłaczano olej z nasion słonecznika. Wyłuskiwane z niego pestki do dziś są przysmakiem i doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Nasiona docenia się za dużą ilość tłuszczu, żelazo, kwas foliowy, magnez, białko, wapń, cynk, potas, kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D i E. Wiele substancji leczniczych zawierają jednak kwiaty tej rośliny, są to: olejek eteryczny, betaina, cholina, barwniki flawonowe i barwniki karotenowe. To właśnie z kwiatów słonecznika robi się preparaty przeciwgorączkowe oraz lekarstwa przeciwko malarii. Płatki słonecznika łagodzą również objawy grypy. Mają też rewelacyjny wpływ na naszą skórę, szczególnie zaleca się stosowanie ich na krwiaki czy wybroczyny, zmniejszają też obrzęki. Można je również stosować chcąc zwalczyć trądzik. Napary z kwiatu słonecznika są zalecane również podczas bezsenności, zaburzeń nerwowych, ogólnego wyczerpania czy nerwobólu. Pobudza też trawienie, a więc jest doskonały na brak apetytu, poprawia funkcjonowanie nerek i wątroby.

Warto także wiedzieć, iż odwar z kwiatów słonecznika jest stosowany przy chorobach serca, żółtaczce, kolce jelitowej czy skurczach oskrzeli. Obniża poziom glukozy we krwi i zapobiega rozwojom wirusów, różnego rodzaju grzybów i bakterii.

Nalewkę z płatków słonecznika można bardzo łatwo zrobić samodzielnie w domu. Oczyszczone płatki należy dokładnie umyć u wrzucić do słoika (około 50 gramów) – można je też trochę „ubić”. Następnie zalewamy je spirytusem (0,5 litra) i wodą (150 ml). Słoik zakręcamy i stawiamy na około 4 tygodnie. Następnie przecedzamy nalewkę przez sitko i gazę, ponownie zakręcamy słoik i odstawiamy na kolejny miesiąc. Gdy nalewka będzie gotowa możemy pić po łyżeczce dwa razy dziennie. Niektórzy nie przecedzają nalewki i nie dodają do niej wody (czekają jedynie aż zrobi się ciemnobrązowa i oleista, co oznacza, że jest gotowa do spożycia). W przypadku drugiego przepisu nalewkę należy (1 łyżkę) zażywać około pół godziny przed posiłkiem, przy czym taka kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3-4 dni.

Olej z pestek słonecznika
Kliknij i zamów!

Można także stosować wywar z kwiatków słonecznika. Należy 3 łyżeczki płatków wsypać szklankę wody i zalać gorącą wodą. Pić tego typu napar można nawet 4 razy w ciągu dnia po pół szklanki. Niektórzy dodają płatki do innych ziół np. lipy czy bzu, robiąc w ten sposób ziołowe mieszanki.

Innym sposobem jest dodawanie wysuszonych płatków słonecznika do ulubionej herbaty (najlepiej czarnej lub zielonej). Do napoju dodajemy łyżeczkę wysuszonych płatków słonecznika.