Pączki sosny – właściwości i zastosowanie

Pączki sosny mają działanie m.in. przeciwbakteryjne, wykrztuśne i lekko moczopędne. Pomagają również także w trakcie leczenia nieżytów górnych dróg oddechowych, problemów żołądkowych, nieżytach jelita oraz dróg moczowych.

Pączki sosny zwyczajnej są wykorzystywane np. do zrobienia syropów bądź olejków do inhalacji. Pączki powinny być zbierane porą wiosenną bądź bardzo późną zimą. Te pierwsze mają w sobie więcej olejku lotnego. W roślinie tej znajdziemy mnóstwo cennych składników: garbniki, witaminę C, olejek eteryczny, kwas sapinowy, koniferol, koniferynę, kwas ceropinowy, kwas pinitaninowy, flawanony, żywicę. Olejek zawarty w pączkach sosny zwyczajnej ma w swoim składzie kamforę, borneol, octan borynlu, limonen, terpinen, alfa- i beta-pinen, karen, kamfen oraz beta-felandren.

Wyciągi z pączków sosny stają się coraz popularniejsze bowiem osuszają oskrzela, udrożniają drogi oddechowe, ułatwiają oddychanie, ułatwiają usunięcie wydzieliny śluzowej, pomagają w krążeniu krwi, pomagają zwalczyć gorączkę, zwiększają wydzielanie potu oraz moczu i rozgrzewają. Mają też bardzo dobry wpływ na układ żółciowy, bowiem działają na niego rozkurczowo i żółciopędnie.

Jeśli chcemy przygotować syrop z pączków sosny to należy wysuszyć pączki (trzeba to robić w temperaturze pokojowej, jeśli będziemy je suszyć w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, to będziemy mieli mniej olejku, który jest bardzo ważny. Wyciąg z pączków powinien być przygotowany przy użyciu wrzącej wody. Należy go też pić, gdy jest jeszcze gorący. Część substancji aktywnych z tej rośliny nie rozpuszcza się. Dlatego bardzo dobrze jest pokruszyć czy posiekać pączki i lekko skropić je alkoholem (najlepiej spirytusem). Około 3 gramów wysuszonych pączków zalewamy wodą i parzymy pod przykryciem (koniecznie!) około 10 minut, po czym wypijamy napar.

Pączki sosony
Kliknij i zamów!

W przypadku nalewki z wysuszonych pączków sosny trzeba zalać je ciepłym alkoholem. Dobrze jest jeśli na początku wlejemy spirytus, rozgnieciemy pączki i później wlejemy nieco słabszy alkohol (ale niekoniecznie). Macerujemy naszą nalewkę. Po kilku dniach przecedzamy. Jeśli chodzi o proporcję to na 1 porcję pączków przypada 4-5 alkoholu. Taką nalewkę dobrze jest pić podczas przeziębienia czy stanów zapalnych – zaleca się pół łyżeczki kilka razy w ciągu dnia.

Z pączków sosny można też zrobić syrop. Należy je zasypać cukrem, zakręcić pojemnik (może to być np. słoik) i na tydzień odstawić. Po tym czasie uzyskany syrop trzeba przelać do buteleczki.

Jeśli nie mamy możliwości samodzielnie przygotować preparatów z pączkami sosny, to możemy kupić w aptece syrop sosnowy oraz sosnowy olejek eteryczny, który świetnie nadaje się do inhalacji (pomaga podczas inhalacji, zapaleniu krtani, gardła czy zaflegmieniu oskrzeli).