Nalewka z arcydzięgla. Jak zrobić nalewkę z arcydzięgla?

Arcydzięgiel litwor jest pokaźną rośliną z rodziny selerowatych, która dorasta od 1 do 2.5 m. Arcydzięgiel rośnie w wilgotnych warunkach i żyznych glebach. W Polsce można go znaleźć w Karpatach, Sudetach, w dolinach rzek, nad jeziorami i nad morzem. Skład arcydzięgla obfituje w wachlarz mikro i makroelementów, które swym zasięgiem pomagają w zwalczaniu mnóstwa problemów zdrowotnych. Litwor zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, sole mineralne takie jak cynk i potas, a w nasionach znajdują się kumaryny.

Całe zioło jest surowcem medycznym, do którego przypisuje się potężne siły chroniące przed wieloma chorobami – niegdyś chroniło przed dżumą. Korzeń, owoce i kwiaty arcydzięgla wykorzystuje się w różne sposoby. Najczęściej przygotowuje się nalewkę z korzenia.

Arcydzięgiel korzeń
Kliknij i zamów teraz!

Wielozadaniowość właściwości zdrowotnych arcydzięgla zaczyna się od wspomagania prawidłowego działania układu trawiennego. Pobudzając wydzielanie soków trawiennych i żółci pomaga przy wzdęciach, skurczach jelit i żołądka. Doskonale wspomaga wypróżnianie i pobudza apetyt. Co za tym idzie, pomaga w bólach brzucha. Działa też moczopędnie. Wspomaga układ nerwowy, uspokajając i wykluczając objawy depresji.

Charakteryzuje się właściwościami wykrztuśnymi i przynosi ulgę cierpiącym na zapalenie oskrzeli i pomaga łagodzić dolegliwości układu oddechowego. Litwor obniża ciśnienie krwi.

Napar z arcydzięgla nadaje się do leczenia bakteryjnych zmian skórnych, pryszczy, trądziku. Okłady ze spirytusu z arcydzięglem pomagają w dolegliwościach reumatycznych i artretycznych. Działa przeciwbólowo i odkażająco

Arcydzięgiel doceniany jest również w kuchni, a najbardziej znanym wytworem jest nalewka z arcydzięgla. Do nalewki można wykorzystywać świeży korzeń i łodygę, ale również świetnie sprawdza się susz. Nalewka

z arcydzięgla poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Zaleca się łyżeczkę nalewki przed lub po jedzeniu.