Lipa – właściwości lecznicze i zastosowanie

Lipa jest bardzo popularną rośliną. Ma bardzo wiele zastosowań. Szczególnie użyteczna jest przy leczeniu przeziębień. Warto ją stosować w sezonie zachorowań, ponieważ wzmacnia odporność. Powinno się ją spożywać  w niewielkich ilościach, jednak regularnie. Zalecana jest dla każdego, zarówno dla osób dorosłych, dzieci jak i kobiet w ciąży.

Lipa – naturalny lek na przeziębienia

Lipa jest idealna na przeziębienia, dobrze wpływa na choroby gardła takie jak anginy. Pomaga w odkrztuszaniu kaszlu oraz zapaleniu gardła. Dodatkowo stosuje się ją przy stanach gorączkowych. Często polecana jest przez lekarzy jako tzw. naturalny antybiotyk. Przy przeziębieniach najlepiej dodać do herbaty z lipy miód oraz cytrynę.

Najlepiej działają suszone liście oraz kwiaty. Wystarczy zalać je wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na około 15 min, aby dobrze się zaparzyła.


Kwiat lipy
Kliknij i zamów!

Lipa – jako środek na uspokojenie

Lipa ma również właściwości wspomagające uspokajanie. Polecana jest
w sytuacjach napięcia psychicznego oraz osobom podatnym na stres. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy w stanach nadmiernej pobudliwości. Można ją stosować zarówno jako herbatę lub dodawać do kąpieli. Warto pić lipę przed snem, ponieważ ułatwia zasypianie.

Lipa – problemy żołądkowe i trawienne

Lipa m.in. ułatwia proces trawienia, reguluje pracę mięśni gładkich oraz wspomaga wydzielaniu się kwasów trawiennych. Pomaga w odchudzaniu i pobudza metabolizm.