Korzeń lubczyku – właściwości i zastosowanie

Lubczyk nazywany niegdyś również łakotnym zielem, mleczeniem czy lubiśnikiem lekarskim zazwyczaj znany jest z tego, iż jest zdrowym zamiennikiem popularnej maggie. Jego właściwości jest znacznie więcej niż tylko walory smakowe. W starożytnej Grecji i Rzymie lubczyk był uznawany za jedną z lepszych przypraw nadających aromatu różnego rodzaju daniom. Obecnie roślina ta jest znana na całym świecie, nic więc dziwnego, że tak chętnie uprawiana w Polsce.

Lubczyk doskonale zwalcza wiele zdrowotnych dolegliwości. W tej kwestii najważniejszy jest korzeń tej rośliny. Ma on około 3% olejków eterycznych, a nich znajdziemy m.in. kumarynę, żywicę, skrobię, kwas octowy, estry czy kwasy polifenylowe (np. kwas chlorogenowy i kawowy). Korzeń lubczyku ma doskonały wpływ na leczenie dolegliwości dróg moczowych i niewydolności nerek. Co ciekawe roślina ta działa łagodząco na bóle menstruacyjne. Działa także moczopędnie i wykrztuśne. Niegdyś lubczyk był też wykorzystywany w celu pobudzenia pociągu seksualnego, jako naturalny afrodyzjak. I słusznie, bowiem najnowsze badania dowodzą, iż lubczyk zwiększa ukrwienie narządów płciowych, a więc niewątpliwie wpływa na życie seksualne. To nie koniec zalet jakie niesie ze sobą spożywania tej rośliny. Lubczyk wspomaga także koncentrację, poprawia pamięć i wzmacnia organizm. Wywar z korzenia pomaga również w leczeniu nerek, zapobiega łuszczycy i przeciwdziała wrzodom żołądka.

Herbatę z korzenia lubczyku możemy bardzo łatwo przygotować samodzielnie. Wystarczy jedną małą łyżeczkę korzenia lubczyku (wysuszonego) zalać szklanką zimnej wody. Następnie gotujemy wszystko i przecedzamy. Zaleca się picie dwóch szklanek takiej herbatki w ciągu dnia. Zalecany jest również napar z lubczyku. Wówczas trochę wysuszonego i posiekanego korzenia lubczyku zalewamy niewielką ilością wody. Zostawiamy miksturę na noc. Rano gotujemy ją pod przykryciem. Pijemy dodając jedną łyżkę naparu na szklankę wody, jeśli mamy ochotę, to możemy dodać łyżeczkę miodu lub cukru. Nie powinno się jednak pić więcej niż trzy szklanki takiego naparu w ciągu dnia.

Korzeń lubczyku
Kliknij i zamów!

Korzeń lubczyku ma bardzo charakterystyczny słodko-gorzki smak. Doskonale sprawdza się w kuchni. Najczęściej stosuje się jako przyprawa do sosów do mięs oraz do zup. Nie wolno jednak dodawać lubczyku zbyt dużo, gdyż może zdominować smak dania.

Z korzenia lubczyku można także zrobić nalewkę. Wystarczy około 50 gramów wysuszonego korzenia rozdrobnić i wsypać do pojemnika. Następnie wlewamy 0,5 litra spirytusu. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy na około dwa tygodnie. Codziennie pamiętamy o tym, by nim wstrząsnąć. Stosujemy maksymalnie cztery razy dziennie dodając łyżeczkę do ciepłej wody. Zamiast spirytusu można też wlać butelkę wytrawnego białego wina, wówczas pijemy trzy razy dziennie jedną łyżkę (taka mikstura podnosi witalność i oczyszcza organizm).